Raw and Rustic

With raw construction material and quirky elements, Patch Design Studio creates a rustic industrial ambience for Potpourri Restaurant in Navi Mumbai

Pot Pourri restaurant - photography by Kunal Bhatia; branding and collaterals by Mangoblossom Design; interior design by Patch Design Studio. Image meant only for sample preview. No usage rights granted. Copyrights belong to photographer.

The talented design team of Patch Design Studio has created a flexible design for Potpourri Restaurant, which is spread across 1,800 sq.ft. area in Inorbit mall, Vashi. The place serves as a café-cum-restaurant in the day and effortlessly changes into a bar/lounge and party launch pad during the night. Potpourri literally means a mélange of things and the design of the restaurant is inspired by its name. The material palette includes an ensemble of raw construction materials which adds a quirky element to the restaurant. The design team of the restaurant included Principal Architect Ipsit Patel, Principal Architect Rika Chaudhary and Architect Anirudhan Iyengar.  “The whole idea of using raw construction material for the project was to create an interior with a rustic industrial ambience, which was the client’s brief,” says Ipsit Patel. “Apart from this, I wanted the materials to be used in its purest form without any surface treatment,” he adds. The overall interior of the project is well balanced, simple yet young and stylish due to use of vibrant yellow furniture, raw wood wall claddings and quirky props.

Pot Pourri restaurant - photography by Kunal Bhatia; branding and collaterals by Mangoblossom Design; interior design by Patch Design Studio. Image meant only for sample preview. No usage rights granted. Copyrights belong to photographer.

Decoding Design

The interiors of the restaurant have lot of industrial and basic construction materials. Bison board paneling done on the columns and walls gives a raw and barren feel to the space. To match the ruggedness of the ceiling, natural polish crate wood is cladded on the remaining walls. Exposed electrical conduits add to the rawness of the place running along a curated path. Besides, the client was keen on having graphics and quotes in the restaurant which led to the idea of inculcating the bicycle with the graphic of food.

Pot Pourri restaurant - photography by Kunal Bhatia; branding and collaterals by Mangoblossom Design; interior design by Patch Design Studio. Image meant only for sample preview. No usage rights granted. Copyrights belong to photographer.

Space Division

The seating arrangement in the restaurant is spaced into four zones. The first is the bar zone visually separated from the main area by a low height exposed hollow concrete wall and metal framed partition above. This partition is an interactive partition as it has offers and quotes on the chalkboard. It also acts like a porous skin between the bar and the restaurant. Along with this there are two secluded booths seating which gives a cozy and warm feel to the place. All these spaces merge into a larger restaurant area flanged by full height glass wall which brings in natural light. With regards to the flooring, the designer has kept the existing slate floor and has fit in black and white herringbone pattern in the dessert and the flange seating area. The overall space is pepped up with use of young and dynamic props. A nautical light sourced from Alang in Gujarat enhances the rustic setup of the space. A long conformable bench with mild steel bars adds to the comfort of the users along with wooden chairs is in the main restaurant space. Plumbing pipes used as legs for the table adds to the quirkiness of the place.

Pot Pourri restaurant - photography by Kunal Bhatia; branding and collaterals by Mangoblossom Design; interior design by Patch Design Studio. Image meant only for sample preview. No usage rights granted. Copyrights belong to photographer.

With a view to cater customers of all age group, the bar area was separated from the main restaurant space with linear mild steel interactive framework. The bar counter is a natural polished wood counter with wired glass front. The bar back wall has printed heritage tiles which lends a vintage feel along with storage units made out of mild steel frame work clad with wire mesh. The bar is combination of metal, glass and wood used in its most basic form without any surface treatment to give a rugged look.

Pot Pourri restaurant - photography by Kunal Bhatia; branding and collaterals by Mangoblossom Design; interior design by Patch Design Studio. Image meant only for sample preview. No usage rights granted. Copyrights belong to photographer.

In a nut-shell, the design team has successfully managed to create a flexible design scheme which effectively blends various elements which not only gives it rustic industrial ambience but also lends a trendy appeal to the place.

Pot Pourri restaurant - photography by Kunal Bhatia; branding and collaterals by Mangoblossom Design; interior design by Patch Design Studio. Image meant only for sample preview. No usage rights granted. Copyrights belong to photographer.

Pot Pourri restaurant – photography by Kunal Bhatia; branding and collaterals by Mangoblossom Design; interior design by Patch Design Studio. Image meant only for sample preview. No usage rights granted. Copyrights belong to photographer.

 


Everything you need to build your dream spaces - Design Inspiration, Unique Products, Experts, Latest Innovations, Networking & much more on a fully automated platform.

RELATED POST

Your email address will not be published. Required fields are marked *

INSTAGRAM
What are we digging?